Tarinoiden taikaa kartanomiljöössä

Tarinoiden taikaa kartanomiljöössä

Backbyn kartano, nykyinen Hyvinvointikartano Kaisankoti, kuului aikoinaan Ernst von Freymannin perheelle. Freymannit viihtyivät maalla ja arvostivat suuresti tilansa työväkeä. Aikuiset tekivät töitä rinta rinnan ja lapset leikkivät keskenään. Meille nykyisille kaisankotilaisille myös tämä ajanjakso kartanon historiassa on merkityksellinen, sillä siinä näkyvät samanlaiset arvot ja lähimmäisestä välittäminen kuin Kaisa Kallionkin elämäntyössä.

Perheen äiti, Ebba Margareta von Freymann oli tarinankertoja. Hän kertoi lapsilleen kartanomiljöön inspiroimia satuja, joista osa päätyi kirjoiksikin. Vuodenaikojen sadussa seikkailevat tähtilapset, ihmislapset, pupuperhe, keijut, marjat ja sienet. Juuri tämän tarinan alkuperäisestä kirjasta tytär Thelma von Freymann oppi lukemaan ihan itsekseen, vain 5-vuotiaana.

Hurja pakomatka ja muita tarinoita

Tarinankertomisen lahja on siirtynyt von Freymannin suvussa eteenpäin. Kaunis maaseutu onkin mitä paras ympäristö ruokkimaan mielikuvitusta ja rikastuttamaan lasten elämää monin tavoin. Freymannin lapset myös kuuntelivat salaa aikuisten keskusteluja ja kartanossa vieraille kerrottuja tarinoita.

Thelma von Freymann (s. 1932) on koonnut vuosien varrella kuulemiaan jännittäviä, riipaisevia, hauskoja ja koskettavia tarinoita kirjaksi, joka sopii parhaiten aikuisille lukijoille. Jokainen voi itse päättää, mitä hurjimmista jutuista uskoo…

Taruakin ihmeellisempi on Thelma von Freymannin kertomus hänen perheensä pakomatkasta v. 1945. Ernst von Freymannin isä oli syntyjään baltti. Kun Suomi teki 1944 rauhansopimuksen Neuvostoliiton kanssa, perhe joutui jättämään Suomen, sillä rauhanehtoihin kuului, että entiset Venäjän alamaiset, kuten baltit, tulisi palauttaa Venäjälle. Perhe päätyi asumaan Saksan Lüneburgiin.

13-vuotias Thelma-tyttö kirjasi ylös yksityiskohtaisesti nelihenkisen perheen muistoja kaoottisen maailman keskellä. Kuin ihmeen kaupalla he selvisivät monesta vaikeasta tilanteesta ja jäivät henkiin. 63 vuotta myöhemmin Thelma teki veljensä Kaarlon kanssa saman matkan uudestaan. He vierailivat paikoissa, jotka olivat muuttaneet heidän elämäänsä.

Päiväkirjamerkintöjen ja matkakertomuksen pohjalta syntyi kirja, joka kertoo perheen selviytymistarinan ja tallentaa kappaleen historiaa jälkipolville.

Molemmat Thelma von Freymannin kirjat ovat myynnissä Kaisankodissa.

Tarinatäti vierailee Kaisankodissa

Thelma von Freymann kutsuu itseään ”viralliseksi kartanonkummitukseksi”. Nykyisin hän palaa kesäisin voimiensa mukaan kertomaan lapsuudestaan Backbyn kartanossa Kaisankodissa vieraileville. Tänä kesänä voitte kuulla näitä ainutlaatuisia muistoja 1930–40-luvuilta Thelman itsensä kertomina keskiviikkoisin  23.8.-6.9. välillä klo 18.30 sekä sunnuntaina 27.8. klo 12 Kartanossa.

27.8. klo 14 kuullaan myös tarinoita Kaisa Kallion elämästä ja säätiön syntyvaiheista sekä Kaisankoti-aatteesta. Historia hetkiin on vapaa pääsy.

 

Lämpimästi tervetuloa,

Kaisankodin väki

 

 

 

 

Jaa
X