Skip to main content

"Talvisodan henki" on jälleen tarpeen tuntematonta COVID-19 -vihollista vastaan


 

Talvisodan henki ja uusi vihollinen

Tänään 13.3.2020 on kulunut kahdeksan vuosikymmentä Suomen Talvisodan päättymisestä. Kuukausia kestäneiden taistelujen jälkeen ylivoimainen vastustaja kyettiin yllättäen torjumaan yhteisen taisteluhengen avulla.

"Talvisodan hengellä” tarkoitetaan talvisodan aikana v. 1939–1940 vallinnutta kansallista yhtenäisyyttä, joka mahdollisti Suomen puolustuksen kestämisen ja maan itsenäisyyden säilymisen. Erityisesti presidenttipari Kyösti ja Kaisa Kallio olivat luomassa tätä nykyään käsitteeksi tullutta kansallista yhteishenkeä.

Suomen menestyksen avain talvisodan taisteluissa oli uusi sotataktiikka eli ”motitus”, josta tuli kansainvälisesti käytetty sotilastermi. Suomalaisjoukot pilkkoivat vihollisen joukot ensin pieniksi ryhmiksi jättäen ne ”kypsymään” eli odottamaan voimavarojen loppumista. Motitettu vihollisjoukko sitten tuhottiin sopivalla hetkellä.

Suomalaiset sotilaat olivat myös kuuluisia siitä, ettei taistelukaveria koskaan jätetty vihollisen haltuun - ei edes eturintamassa menehtyneenä.

Tänään olemme Suomessa uuden haasteen edessä, kun COVID-19 pandemia vyöryy maahamme. Näennäisesti ylivoimainen vihollinen on jälleen vastassamme. Tarvitsemme uusia keinoja ja vanhaa ”Talvisodan henkeä” - aivan kuten 80 vuotta sitten.

Tuntematon uhka

Tämä uusi virus on vielä tuntematon (vasta muutaman kuukauden ikäinen). Tämän vuoksi varomattomia asiantuntijalausuntoja ja julistuksia tulisi välttää. COVID-19 ei ole SARS - ei mikään Ebola eikä influenssa vaan täysin uudenlainen tauti. Entiset epidemiologiset tiedot ja olettamukset eivät paljoa auta tai näitä tulisi tulkita varoen. Torjunnan tulisi perustua faktatietoon eikä olettamuksiin. Kiina, Singapore ja Etelä-Korea ovat yllättäen onnistuneet innovatiivisesti rajaamaan taudin leviämistä. Tämä on faktaa! Ottakaamme oppia heiltä!

WHO:n rohkaiseva kehotus: ”Taistelu kannattaa

Viime viikkoisissa WHO:n asiantuntijoiden lehdistötilaisuuksissa on tullut selkeä viesti: Sotaa COVID-19 vastaan ei ole vielä hävitty ja voittamisen tulisi olla edelleen ensisijaisena tavoitteena. Ilman taistelua tullaan taatusti häviämään – henkinen luovuttaminen heti alkuunsa olisi painajaismaista. Kaikki hallinnon alat tulee valjastaa yhteiseen vastustamistyöhön. Myös jokaista kansalaista tarvitaan yhteiseen rintamaan. Intensiivinen taistelu kannattaa.

Pandemian toissapäiväinen ”toteaminen” ei antanut WHO:n lupaa luovuttaa vaan kutsun entistä aktiivisempaan taisteluun. Sammuttaminen tulee olla edelleen tavoitteena Kiinan esimerkin mukaisesti, mutta vihollisen etenemisen hidastaminenkin säästää ihmishenkiä - ja jokainen yksilö on taistelun arvoinen. COVID-19 vihollisen edessä ei pidä luovuttaa- ei missään tapauksessa!

Uusi-vanha taktiikka

Vihollisen etenemistä tulee intensiivisesti vastustaa tavallisin kansanterveydellisin keinoin Kiinan mallin mukaisesti. Virus pitää ”motittaa” ahtaalle, sulkea sisään. Sairaat tulisi siis eristää ja lähikontaktit metsästää omiin koteihinsa. Tämä ei ole taloudellisesti kallista – laajemmat ”eristykset” puolestaan ovat. Aikaa ei ole vaan hukattavissa - ei päivääkään. Mahdollisuuksien ikkuna on pian sulkeutumassa.

Talvisodan henki

Uudet aseet ja strategiat tulisi ottaa myös Suomessa käyttöön ja mahdottomalta tuntuva taudin sammuttaminen pitäisi olla vielä tavoitteena. Olemmeko valmiita siihen? Talvisodan henki on nyt tarpeen!

COVID-19 on tappava vihollinen ja kaikkia kansalaisia tulee suojella. Jokainen meistä on yhtä arvokas. Eikä me kaveria jätettäisikään! – Eihän?!

 

Espoossa 13.3.2020

Ari Vehmas, vastaava lääkäri

Kaisankoti, Kaisa Kallion kansalaislahjasäätiö (Ex-virustutkija, John Hopkins)

 

Linkit:

1) WHO Press briefings for ex. 11.3.2020: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/press-briefings

2) WHO Press briefing 11.3.2020 (text version): https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/transcripts/who-audio-emergencies-coronavirus-press-conference-full-and-final-11mar2020.pdf?sfvrsn=cb432bb3_2

3) The press conference with Dr Bruce Aylward: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=549891105881899&id=154163327962392&_rdr

4) 3 Report of the WHO-China Joint Mission on COVOD-19

Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) - China

 

 

Jaa tämä artikkeli