Onko vapaa-aika balanssissa työn kanssa?


Monet ihmiset arvostavat vapaa-aikaa, etenkin laadukasta sellaista. Joku haluaa vetäytyä hiljaisuuteen, luontoon tai eläinten kanssa toimimiseen, joku toinen hakeutuu toisten ihmisten seuraan. Vapaa-ajalta saatetaan odottaa myös tapahtumia, viihdettä ja kokoontumista. Monet arvostavat hyvää ruokaa ja käyttävät kokkaamiseen mielihyvin vaikkapa kaksi tuntia illassa. Toiset taas arvostavat vapaa-ajalta helppoutta, yksinkertaisuutta ja leffan ääressä löhöämistä. Usein se, mihin olemme tottuneet, auttaa meitä rentoutumaan. Rentoutuminen toisella tavalla kuin ennen edellyttää viitseliäisyyttä, aikaa ja totuttelua. Millä tavoilla sinä voisit rentoutua tai virkistyä?

Työn ja vapaa-ajan vertailun suhteen on monenlaisia ihmisiä. Osa haluaa käydä töissä ja tienata, jotta voivat vapaa-ajalla tehdä mitä haluavat. Osa ei halua käydä töissä, koska vapaa-ajan väheneminen voi olla pelottavaa.  Osa saattaa tyytyä elämään niukoilla tuloilla, jotta saavat itse päättää mihin aikaan heräävät ja kulkevat. Osa käy töissä, koska se on mielenkiintoista ja on mukavaa olla osa työyhteisöä. Osa haluaa tehdä lapsia sen vuoksi, ettei tarvitsisi mennä töihin, osa menee töihin lepäämään lapsiarjesta ja osa ei pysty tekemään lapsia, koska työelämä vie kaikki mehut. Osa taas puurtaa sekä töissä että vapaa-ajalla, esimerkiksi töissä käyvät omaishoitajat.

Vapaa-aikakin voi muodostua stressaavaksi jos ei ole kiintopisteitä elämälle. On suuri haaste joka aamu keksiä uusi syy, miksi herätä ja ryhtyä johonkin toimeen, jos ei ole toimiansa ennakkoon suunnitellut. Voi olla helpompaa tarttua työnteon rutiiniin, joka pysyy viikosta toiseen kohtalaisen samana. Työn ei tarvitse aina olla ihmeellistä, kutsumus tai kiinnostuksenkohde: olen kuullut esimerkiksi joidenkin ihmisten parissa työskentelevien haluavan vaihtaa työn tehtaan liukuhihnatyöhön. Jotkut ajattelevat liukuhihnatyön olevan rentouttavaa, koska silloin ei tarvitse kantaa vastuuta esimerkiksi vihaisista tai epätoivoisista ihmisistä. Joidenkin mielestä taas liukuhihnatyöhön kyllästyy pian. Entä jos liukuhihnatyön ottaisikin sen kannalta, että tutustuu työkavereihin ja rohkaisee heitä kahvitauolla? Silloin myös kokenut sosiaalinen konkari voisi harjoittaa vahvuuksiaan töissä. Vapaa-ajaksi voi sitten kuitenkin valita työn tekemiselle vastapainoa: fyysisen työn tekijälle kehon rentoutumista ja ajatuspähkinöitä, ihmisten kanssa työskenteleville vapautta ihmisiin liittyvistä vastuista ja tietotyöntekijöille vapautta koneen äärestä ja fyysisesti aktiivisempaa vapaa-aikaa.

Vaikka emme ole työnvälitystoimisto, haluamme kannustaa ihmisiä kokeilemaan erilaisia työtehtäviä jos siihen on mahdollisuus. Raha ei ole ainut palkka työstä, vaan myös kokemus voi palkita ja avata uusia ovia.

 

Satu

Jaa tämä artikkeli

Kaisa Kallion kansalaislahjasäätiö,
Kaisankoti
Bodomintie 37
02740 Espoo

050 57 20 830 tai
050 470 0319
toimisto(at)kaisankoti.fi

© Copyright 2019- Kaisa Kallion kansalaislahjasäätiö, Kaisankoti. Oikeudet muutoksiin pidätetään.