Moni miettii syksyn alussa mikä onkaan se oma juttu, joka sopii itselle ja johon aikoo käyttää aikaa. Vaikka tämä kuulostaakin tylsältä, minun mielestäni ei ole olemassa käsitettä ”minun juttu”, koska en voi oikeastaan omia mitään mielenkiinnon kohdetta tai jonkun taidon harjoittelemista vain itselleni.
Mielestäni asia pätee mielenkiinnon kohteisiin. Onko kalastaminen, psykologia, terapia, selviytyminen, laulaminen, soittaminen, urheileminen, ruuan laitto, ompeleminen, rakentaminen, autojen rassaus, kirjoittaminen, tietotekniikka, valokuvaus, tutkiminen, maalaaminen, sukeltaminen, puihin kiipeäminen tai vaikkapa yrittäminen jonkun ihan oma juttu? Eivätkö nuo kaikki ole monien ihmisten ”juttuja”? No, olipa asia niin tai näin, on hienoa jos ihmisellä on mahdollisuus kokeilla erilaisia harrastuksia, opintoja, ajanviettotapoja tai työtehtäviä.
Erittäin taitavaksi ihminen oppii monien harjoituskertojen myötä ja myös virheistä oppimalla. Tia Isokorpi Hämeen Ammattikorkeakoulusta oli tutkinut menestyneitä ihmisiä. Hän oli havainnut, että menestyneiden ihmisten tarinoita yhdisti yksi asia: he eivät luovuttaneet tai lopettaneet uraansa tai kilpaharrastusta häviöihin ja epäonnistumisiin, vaan jatkoivat sinnikkäästi ja pitkäaikaisesti harjoittelemista. On luonnollista, että epäonnistuessaan ihminen voi lannistua ja menettää motivaation harjoitteluun. Myös ihmisen itsetunto voi kokea kovia kolauksia pettymysten edessä, kun kaikki ei sujukaan niin kuin itse on haaveillut. Tällaisista kokemuksista huolimatta sinnikkäimmät jatkavat ja ovat uskollisia unelmilleen. Sellaisessa tilanteessa voi ehkä joutua sulkemaan korvansa arvostelevilta, pilkkaavilta ja lannistavilta kommenteilta tai vastaavanlaisilta omilta ajatuksilta.
Yhtälailla kuin on hyväksyttävää olla sinnikäs ja tavoitteellinen, on myös ihan hyväksyttävää vaihtaa kiinnostuksen kohdettaan ja päätöstä siitä, mihin aikoo käyttää aikaa ja vaivaa. Ehkä joidenkin ”juttu” on yhden asian parissa toimiminen koko elämänsä ajan ja jonkun toisen ”juttu” tutkailla asioita sieltä täältä ja kartuttaa monipuolista käsitystä erilaisista vaihtoehtoista, asioista ja tavoista, vaikka ei kehkeytyisikään mestariksi tietyssä asiassa. Näiden lisäksi on myös hyväksyttävää elää ilman runsaita vaihtoehtoja tai suurta unelmaa.
Unelmat voivat olla pieniäkin, kuten vaikkapa unelma siitä, että näkisi taivaalla linnun tai sadepilven tai saisi nukuttua päiväunet. Pienet unelmat ja juhlahetket voivat antaa voimaa elää vaikean ja tylsältä tuntuvan ajan läpi.
Pohdittavaksi:
- Onko sinun mahdollista tänään olla kiitollinen jonkun pienen tai ison unelman toteutumisesta tai juhlistaa tähän mennessä tapahtuneita selviytymiäsi arkesi keskellä?
- Mitä voisit sanoa itsellesi rohkaisevasti tai lohduttavasti?
- Mitä voit sanoa toisille rohkaisevasti tai lohduttavasti?
Satu