Skip to main content

Kestävyys ja resilienssi


Minulla on kaksi vanhaa öljylamppua, jotka olen ottanut talteen vanhalta mökiltä. Isäni opetti minulle, kuinka niitä käytetään: öljylampun sydänlankaa käytetään harkiten ja säästeliäästi, jotta öljylampun sydän kestäisi mahdollisimman pitkään.

Eikö tämän ajan ihmisiä kehoteta usein löytämään intohimo, innostus tai ”fiilis” jonkun asian tekemiseen? Kuitenkin on havaittavissa, että monilla aloilla ihmiset uupuvat työssä ja jo opiskeluaikana. Mielestäni yksi lääke uupumukseen voisi olla se, että jokainen käyttäisi liekkiään säästeliäästi ja harkiten, eikä hetken roihuten (tai riehuten).

Öljylampun liekkiä säädellään pienen, pyöriteltävän osan avulla. Jos liekki palaa liian isosti ja siten, että sydänlanka on vaarassa kulua nopeasti, sydänlankaa pyöritetään takaisin päin säiliöön, jossa on tilanteeseen sopiva määrä öljyä. Näin sydänlanka ja liekki kestävät mahdollisimman pitkään. Öljylampun ja sen sydänlangan on tarkoitus olla kestäviä, eikä niitä tule leikellä saksilla tiuhaan.

Resilienssi on yksi tämän vuoden muotisanoista. Resielienssi voi tarkoittaa yksilön tai yhteisön psyykkistä palautumiskykyä, taitoa sopeutua muutoksiin ja olla kestävä. Resilienssi määritellään myös näin: ”kykyä sietää vastoinkäymisiä; lannistumattomuus” ja synonyymejä resilienssille on kimmoisuus, peräänantamattomuus, elastisuus, paineen sietokyky, valmius ja sietokyky.

Resilienssiä voi kuvata esimerkiksi taipuisan puun avulla: tuulen ja myrskyn jälkeen puu palautuu muotoonsa. Puu voi kehittää myös uuden muodon tai kasvun uuteen paikkaan. Mielestäni kuva puusta, joka palaa ennalleen on merkityksellinen; aina parasta ei ole muutos muutoksen perään, vaan joskus parasta ja kestävää on palata ennalleen.

Kestävyyttä vahvistaa ihmisten toisilleen tarjoama tuki ja myös se, että osaa pyytää ja vastaanottaa apua. Terveet elämäntavat ja selviytymisten muisteleminen vahvistavat myös kestävyyttä.

 

Pohdittavaksi:

  • Uuvuttaako?
  • Missä voit ottaa muutaman askelen takaisin päin ja palautua ennalleen?
  • Miten työ- ja opiskelupaikoilla, perheissä ja yhteiskunnassa huomioidaan kestävyyttä ja palautumista?

 

Satu

 

Lähteet:

https://www.suomisanakirja.fi/resilienssi

https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mita-mielenterveys-on/resilienssi-auttaa-selviytymaan/

https://www.nuori.fi/2021/01/25/resilienssi-on-taito-sopeutua/

Jaa tämä artikkeli