Hyvinvoinnin kasvua jo 80 vuotta

Hyvinvoinnin kasvua jo 80 vuotta

 

Kaisankodin siemen istutettiin maahan 80 vuotta sitten. Pieni siemen sisälsi suuren aatteen siitä, miten ihmistä on hoidettava kokonaisvaltaisesti ja miten meidän on kohdattava toisemme tasavertaisesti. Aate oli uusi ja vieras tuohon maailmanaikaan, mutta se kasvoi, vahvistui ja laajeni. Se kasvatti juuret syvälle arvopohjaan, josta se ammensi voimansa herättäen oksien silmut henkiin. Se koki myrskyjä ja vahvoja kasvun kausia. Nyt se seisoo vahvana, oksat sivuille levittäytyneinä, aina valmiina ottamaan vastaan ystävän.

***

Kaisankoti-aatteen synty

Kaisankodin siemenen kylvi presidentin rouva Kaisa Kallio vuonna 1938. Kaisa Kallion omaan elämään mahtui paljon tapahtumia ja vuosia, jotka vahvistivat hänen motiivejaan elämässä uupuneiden auttamiseen. Kahden maatilan pyörittäminen Nivalassa oli kuuden lapsen äidille kovaa ja vastuullista työtä. Puoliso Kyösti Kallio oli perheestään välittävä mies, mutta valtiomiesuransa vuoksi hän asui kaukana Helsingissä. Pariskunta eli 33 vuoden ajan erillään ja vain pienen hetken yhdessä Kyösti Kallion presidenttikauden ajan.

Omasta haastavasta tilanteestaan huolimatta Kaisassa oli ihmisen kohtaamisen ymmärrys, empatiaa ja kyky samaistua toisen elämän vaikeuksiin. Elämäni varrella olen tavannut hyvin paljon uupuneita lähimmäisiä, jotka kaipaavat sielullisen tasapainon ja työvireen saavuttamiseksi paitsi ruumiillista lepoa ja hoitoa myös ymmärrystä vaikeuksissaan.” Näihin Kaisa Kallion omiin sanoihin kiteytyy Kaisankoti-aatteen ydin.

Kaisan sisäinen ja ulkoinen tasapainoisuus sai aikaan sen, että hän oli aina oma itsensä riippumatta siitä, missä ympäristössä hän eli ja toimi. Tästä ominaisuudestaan Kaisa sai suurta arvostusta osakseen niin diplomaattien kuin tavallisen kansan keskuudessa. Hän oli todellinen maan äiti ja aikansa esikuva.

 

Kaisankoti syntyi välittämisestä

Oman Vieno-tyttären menettäminen keuhkosairauteen vuonna 1938 vaikutti vahvasti Kaisa Kallion haluun tarjota apua ja vertaistukea vaikeiden asioiden kanssa kamppaileville ihmisille. Kun sitten samana vuonna Kaisa Kallion 60-vuotissyntymäpäivän kunniaksi järjestettiin kansalaislahjakeräys, mahdollisti se Kaisankodin syntymisen. Tavalliselta kansalta saamansa keräyksen tuotolla perustettiin kansalaislahjasäätiö ja Kaisa Kallion toiveen mukaisesti lepokoti naisille, jotka ”elämän vaikeuksista ja ruumiillisista sairauksista masentuneina tai henkisesti väsyneinä kaipasivat tervehtymistä ja sielunrauhaa”. Kaisa Kallion aatteet sekä kodinomainen, lämmin ilmapiiri kiteytyvät Kaisankodin nimessä. Kannamme nimeä ylpeydellä tänäkin päivänä, vaikka toiminta on muuttunut lepokodista laajaksi kaikille hyvinvointia tarvitseville avoimeksi hyvinvointikartanoksi.

 

Kaisankoti tänään

Nykypäivän Hyvinvointikartano Kaisankoti tarjoaa välittävän, asiantuntevan ja kaikkia aisteja ruokkivan ympäristön vierailleen. Tulit sitten viettämään kokouspäivää tai tiimisi virkistyspäivää, juhlistamaan elämän tärkeitä hetkiä läheistesi kanssa, hemmottelemaan itseäsi hieronnassa tai tekemään elämänmuutoksen kuntoutuksessa, toivomme vierailusi rikastuttavan elämääsi ja vahvistavan hyvinvointiasi.

Se miten voimme saattaa lopulta olla kiinni pienistä, yksinkertaisista oivalluksista. Se on tasapainon löytämistä ja itsestä ja lähimmäisistä välittämistä. Hyvinvoiva ihminen lepää riittävästi, liikkuu sopivasti, syö hyvin, nauttii rauhasta, etsii virkistystä, haastaa itsensä, pärjää yksin ja yhdessä muiden kanssa. Tätä kaikkea Kaisankoti tarjoaa sinulle.

Kaisankodissa hyvinvoinnin osaaminen perustuu tutkittuun tietoon, jonka välittäjinä toimivat hyvinvoinnin ja terveydenalan ammattilaisten rinnalla koko Kaisankodin tiimi. Haluamme kaikessa palveluissamme elää todeksi Kaisankodin arvoja ja toimia niiden mukaan vieraittemme parhaaksi. Otamme kaikki vieraamme vastaan kuin ystävät omaan kotiimme.

Kaisankodin omistaa edelleen Kaisa Kallion kansalaislahjasäätiö. Säätiötaustan ansiosta jokainen Kaisankodin palveluihin käytetty euro menee toimintamme kautta suomalaisten hyvinvoinnin ja paremman työelämän edistämiseen. Järjestäessäsi kokouksen, virkistyspäivän tai vaikka juhlat Kaisankodissa tuet samalla perustehtäväämme paremman elämän edistäjinä. Jokainen voi arjen valinnoillaan vaikuttaa ja jakaa hyvinvointia ympärilleen. Kyse on asenteista ja arvoista, jotka johdattavat valinnoissamme. Välitä sinäkin ja kasvata hyvinvointia kanssamme!

 

***

 

Puu saa edelleen voimansa samasta arvojen maaperästä johon Kaisa Kallio sen aikanaan istutti. Arvot ovat pohja, jolle hyvinvointi voi rakentua. Kun puun juuret ovat syvällä, myrskytuulet tai auringonpaahde eivät voi sitä horjuttaa.

Puun vahvojen käsivarsien varaan saa kulkija istahtaa, nauttia hetken tai levähtää pidempää. Lehvästön suojissa voi iloita, oppia, elpyä ja ammentaa elinvoimaa. Oman pienen hyvinvoinnin siemenensä jokaisen on kuitenkin istutettava itse. Puun juurelta löytyykin hyvä kasvualusta taimitarhalle.

 

Tervetuloa Kaisankotiin ja  juhlimaan kanssamme 80-vuotista hyvinvoinnin kasvun aikaa!

Jaa
X