Kaisa Kallio on Kaisankodin äiti

Kaisankoti syntyi presidentinrouvan Kaisa Kallion halusta tarjota henkisesti ja fyysisesti uupuneille paikka tervehtymiseen ja voimien keräämiseen. Kaisankodin taustalla on Kaisa Kallion kansalaislahjasäätiö, joka toteuttaa toiminnassaan edelleen säätiön perustajan Kaisa Kallion perusajatusta:

”Säätiön tarkoituksena on tarjota työelämässä tai perheen hoitamisessa uupuneille sekä iän että elämän mukanaan tuomissa vaikeuksissa oleville henkilöille tilaisuus kuntoutukseen, lomailuun, vaihteluun ja virkistykseen sekä auttaa tällaisia henkilöitä keräämään fyysisiä ja henkisiä voimavaroja sekä saavuttamaan mielentasapainoa ja sielunrauhaa.”

Presidentinrouva Kaisa Kallio (28.5.1878 – 24.11.1954) oli kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, Nivalasta. Hän oli uuttera maatalon emäntä, jolle siunaantui puolisonsa Kyösti Kallion kanssa kuusi lasta. Kaisa Kallion elämä muuttui radikaalisti, kun emännyys siirtyi presidentinlinnaan Helsinkiin vuonna 1937.

Kovaan työhön tottunut Kaisa Kallio halusi perustaa lepokodin naisille, jotka “elämän vaikeuksista ja ruumiillisista sairauksista masentuneina tai henkisesti väsyneinä kaipasivat tervehtymistä ja sielunrauhaa”. Syntymäpäivälahjaksi saamansa kansalaiskeräyksen avulla hän toteutti unelmansa ja perusti vuonna 1938 säätiön, jonka avulla Kaisankoti aloitti toimintansa ensin Kauniaisissa 1950. Vuonna 1957 säätiö osti Backbyn kartanon ja Kaisankoti sai uuden kodin upeassa kartanomiljöössä.

Säätiön toimintaan on vuodesta 1958 toteutettu Pakankylän kartanon alueelle Pohjois-Espoossa, jo yli 10 vuoden ajan markkinointinimellä Hyvinvointikartano Kaisankoti. Säätiön toimii yleishyödyllisiä periaatteita noudattaen niin, että sen tuotto käytetään säätiön toiminnan kehittämiseen ja kiinteistöjen ylläpitoon. Historiallisen ja kodikkaan Hyvinvointikartano Kaisankodin monipuolinen palvelutarjonta koostuu tänä päivänä työikäisten kuntoutuspalveluista sekä työhyvinvointi-, kokous-, ravintola- ja juhlapalveluista.

Kaisa Kallion kansalaislahjasäätiön hallitus 2017

Marketta Kokkonen, kaupunkineuvos, hallituksen puheenjohtaja
Panu Kallio, PhD, hallituksen varapuheenjohtaja
Anja Mäkeläinen, VT, rakennusneuvos, jäsen
Mikael Ingberg, PhD, jäsen
Kaj Husman, LKT, professori, jäsen
Leena Munter-Ollus, KTM, jäsen

X