Muutos on mahdollisuus

Muutos on mahdollisuus

KUVITELLAAN, että vietät merkkipäivääsi nyt työikäisenä ja ihmiset pitävät sinulle juhlapuheita. Miten he kuvailisivat ominaisuuksiasi? Entä mitä he sanoisivat 80-vuotispäivilläsi, tai hautajaisissasi? Mistä haluat, että sinut muistetaan? Annatko työlle kaikkesi?

Kysymyksiä kannattaa miettiä, sillä niiden avulla avautuu olennainen: mikä sinulle on tärkeintä elämässä. Onko se terveytesi ja hyvinvointisi? Ja mitä muutoksia olet valmis tekemään tavoitteidesi eteen?

Liittyy tavoitteesi sitten stressin hallintaan tai vaikka liikunnan lisäämiseen, me Kaisankodin kuntoutustiimissä kannustamme ja motivoimme. Muutos lähtee kuitenkin, aina, omasta itsestä. Tuloksia ei synny ajatuksesta, että tässä olen, pelastakaa minut nyt.

 

RYHMÄNOHJAUKSESSA käytän työkaluna HOT-menetelmää eli hyväksymis- ja omistautumisterapiaa. Sen ideana on auttaa ihmisiä keskittymään nykyhetkeen, kehittämään joustavuutta ja toimimaan arvojensa mukaisesti silloinkin, kun päätöksiin liittyy epämiellyttäviä tunteita ja ajatuksia.

Kuvitellaan, että tavoitteesi on lisätä liikuntaa. Mielesi sanoo, ettei työpäivän jälkeen sitten yhtään huvita vetää lenkkareita jalkaan ja raahautua ulos. Hyväksyt tunteen, mutta lähdet silti, koska sinulla on arvoihisi perustuva tavoite.

Sama juttu, jos tavoitteesi on pudottaa painoa.  Rasvainen pulla välipalaksi houkuttaisi, mutta jos tavoitteesi on painonhallinta, hyväksyt mieliteon mutta valitset syötäväksi jotain kevyempää. Jos jäät odottelemaan hetkeä, jolloin lenkille lähteminen oikeasti huvittaa tai pullaa ei tekisi mieli, mitään muutosta ei ehkä tapahdu.

 

MUUTOKSENTARPEET liittyvät usein työelämään, ajanhallintaan ja siihen, että työstä tulee helposti elämän tärkein sisältö. Työssä onnistuminen pönkittää itsetuntoa ja toisaalla ulkoiset vaatimukset kuormittavat. Itsensä piiskaajia meillä Suomessa riittää.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kun työ loppuu, viimeistään eläkkeelle jäädessä, voit pudota tyhjän päälle. Tai sitten voit muuttaa asennettasi, suhtautua vastoinkäymisiin vähemmän raskaasti ja etsiä tasapainoa esimerkiksi mieluisasta harrastuksesta. Löytyisikö sellainen aiemmasta elämästäsi, ajoilta ennen lapsiperheen kiireitä? Omia henkireikiäni ovat paritanssi, lukeminen, ystävät ja ulkoilu.

Muutokset kohti parempaa työhyvinvointia ja arvojen mukaista elämää eivät aina ole helppoja. Aikaakin ne vaativat. On vaikeaa kuvitella tekevänsä asiat toisin kuin on tottunut. Mutta se voi onnistua. Voit vetää ne lenkkarit jalkaan ja painella ulos, vaikket ennen olisi. Muutos on aina uusi mahdollisuus.”

 

Ulrike Müller-Koski
Psykologi, psykoterapeutti

 

Jaa
X