Ohjaa aivosi uusille urille

 Ohjaa aivosi uusille urille

AIVOT ovat ihmeellinen elin, ne muotoutuvat koko ajan. Hermosolujen yhteydet, hermosoluverkot, muuttuvat ympäristön olosuhteiden muuttuessa ja aivot sopeutuvat uuteen. Jopa aikuisena, paremmin kuin on uskottukaan, pienin askelin harjoitellen. Se on hieno mahdollisuus meille kaikille.

Ihminen on fyysis-psyykkis-kognitiivis-sosiaalinen kokonaisuus, ja voimme ohjata aivojamme suuntautumaan pois epäterveellisistä, automaattisista toimintatavoista. Elämässä on paljon asioita, joita tehdään ajattelematta, vain siksi että niin on aina tehty.

Mutta meidän ei tarvitse jämähtää. Otetaan esimerkiksi keskivartalolihakset. Emme ehkä ole juurikaan ajatelleet mokomien olemassaoloa, mutta kun sitkeästi alamme harjoittaa kyseistä lihasryhmää, uudet yhteydet hermosoluissa alkavat muotoutua ja jumpasta muodostuu vähitellen uusi arki.

Samalla tavoin käy sosiaalisten suhteiden. Ilman harjoitusta kanssakäyminen muiden kanssa voi unohtua, mutta motivoituneina voimme oppia kokonaan uuden tavan toimia. Niin kävi eräälle kuntoutujallemme, jo vähän erakoituneelle pitkäaikaistyöttömälle, joka työharjoittelujen kautta lopulta löysi itsensä asiakaspalvelutyöstä, tyytyväisenä.

 

MUUTOS ei tosiaankaan ole aina helppo, ja se tapahtuu vain tekemällä. Aivot voivat alussa yrittää jarruttaa, mutta ne muovautuvat uusiin toimintatapoihin yleensä 6-8 viikossa.

Apua voi löytyä vaikka mielikuvaharjoituksista. Esimerkiksi jos sängystä nouseminen  tekee tiukkaa, kuvittele itsesi siihen puuhaan eli nousemasta sängystä. Mielikuva vaikuttaa heti aivoihin ja uusien hermoyhteyksien kehittyessä aamun aloittaminen voi jonkin ajan kuluttua olla oikeasti helpompaa.

Ei kannata siis luovuttaa. Kun ihminen saa tietoa, uusia työkaluja, vertaistukea ja kannustusta, aivojen valtaisa kapasiteetti antaa hyvät mahdollisuudet kuntoutuksen onnistumiselle.

 

JOTTA aivojemme miljardit hermosolut pysyisivät mahdollisimman vetreinä, kannattaa niitä hoitaa hyvillä elintavoilla. Itsekin pyrin elämään kuten opetan eli ruokin aivojani liikkumalla ulkona, syömällä kasviksia ja lepäämällä riittävästi.

Joku saa hengen ravintoa esimerkiksi musiikista, minä luen. Luen päivittäin pätkän Raamattua app-versiona ja ahmin tietoa solubiologiasta ja geeneistä, voittaa dekkarit mennen tullen.

Nettisovelluksella seuraan myös kuntoni kehittymistä, se palkitsee. Kuten myös leikkipaini 6- ja 9-vuotiaiden lasteni kanssa.

Aivoista huolehtimista on minusta sekin, että yrittää nauttia jokaisesta päivästä ja ottaa elämän kauttaaltaan vähän iloisemmin.”

 

Hyvinvointikartano Kaisankodin lääkäri
Ari Vehmas
Yleislääketieteen erikoislääkäri, kuntoutuksen erityispätevyys

Jaa
X