Resepti loistavaan kokoukseen

Resepti loistavaan kokoukseen

Ei heinämieskään loikoile kesken töiden laiskuuttaan, vaan koska se maksaa takaisin jaksamisessa.

Taukojen merkitys osana työntekoa tunnistettiin jo maatalousyhteiskunnassa. Ruumiillinen työ vaati palautumista. Yhtä merkittävää se on meille tietotyötä tekeville. Aivomme tarvitsevat lepoa. Ylikuormittuneena ajatuksemme lukkiutuvat ja luova ongelmanratkaisukyky heikentyy. Ilmiö on havaittavissa erityisesti kokouspäivien yhteydessä, jolloin laajoja tavoitteita yritetään ratkaista tiukan aikataulun puitteissa lyhyessä ajassa.

Voiko kokouspäivä olla tuloksekas ja samalla kiireetön, innostava ja viihtyisä? Mielestämme voi, kunhan muistamme pitää taukoja.

 

Hidastamalla tahtia tehostamme kokousta

Työelämän ja hyvinvoinnin asiantuntijoina olemme havainneet, että hyvin usein kokouspäivät suunnitellaan tiiviiksi ja täyteen asiasisältöä. Ainoat tauot keskitetään ruokailuihin, jolloin syömme itsemme niin täyteen, että loppupäivä menee aivan tokkurassa. Kuulostaako tutulta? On tietenkin ymmärrettävää että kokouspäivästä halutaan kaikki teho irti.

Aivotutkimus kuitenkin kertoo aivan toista. Jos aivot ovat yli- tai alivirittyneet päätöksenteko vaikeutuu, keskittymiskyky herpaantuu ja myös kielteisyys lisääntyy. Vireystaso, keskittymiskyky, oppimiskyky, muisti ja luovuus ovat riippuvaisia aivojemme toiminnasta, ohjauksesta ja hyvinvoinnista.

Kaisankodin Loistavassa kokouksessa lähtökohtana on aivojen hyvinvointi. Kokouspäivää rytmitetään tasaisesti pienillä tauoilla. On tutkittu, että intensiivistä työtä tehdessä jo 1-2 minuutin tauko kerran tunnissa on tehokkaampi kuin pidempi tauko kahden tunnin jälkeen. Taukojen aikana on hyödyllistä irrottautua hetkeksi käsiteltävistä aiheista, jotta aivomme saisivat aikaa ja lepoa. Parhaimmat ajatuksethan syntyvät usein metsäpolulla tai saunanlauteilla.

Tauko ei tarkoita välttämättä rentoutumista, vaan se voi yhtälailla olla aktiivista toimintaa. Moniammatillinen hyvinvointitiimimme on kehittänyt aktiviteettejä, jotka rohkaisevat heittäytymään ennakkoluulottomasti myös oman mukavuusalueen ulkopuolelle esim. sukkaa kutomalla, taukojumpalla, rautalankaa vääntämällä tai aivojumpalla.

Loistavan kokousmallin viitekehyksenä toimii Kaisankodin hyvinvoinnin kehä. Taukojen sisällöt ovat suunniteltu tukemaan kaikkia kehän osa-alueita. Sopiva tasapaino kokousasiaa, rentoutumista, liikkumista ja oikeaa ravintoa takaavat tuloksellisen kokouspäivän.

 

Inspiroiva ympäristö ja hyvä ruoka takaavat keksittymisrauhan

Kaisankodin upea luontoympäristö edistää niin kehon kuin mielen hyvinvointia. Tutkimuksissa on havaittu, että jo lyhyt 10 minuutin oleskelu metsässä tuottaa myönteisiä fysiologisia vaikutuksia, kuten sykkeen, verenpaineen ja stressihormonipitoisuuden alenemista. Kokouksen ei tarvitse rajoittua seinien sisäpuolelle vaan ulkotilaa voi yhtä lailla hyödyntää tauolla sekä osana kokousta esim. kävelykokouksen muodossa. Luonto ympäristönä inspiroi ja antaa ajatuksille tilaa lentää.

Ruokailun ajoittamisella ja aterioiden koostamisella on myös suuri merkitys vireyteemme ja keskittymiskykyymme eri tilanteissa. Kaisankodissa ruoat suunnitellaan tarkoin, koska oikeilla ruokavalinnoilla voimme tukea aivojen hyvinvointia. Oikein ajoitetut ja sopivalla tavalla koostetut ateriat ja välipalat varmistavat aivoille riittävästi käyttöenergiaa koko päiväksi.

Kaisankodissa tärkein kokoustekniikka on sinun ja tiimisi aivot. Te päätätte miten kokouspäivänne etenee, me autamme tekemään siitä loistavan!

 

Lämpimästi tervetuloa!

Kaisankodin hyvinvointitiimi

 

Jaa
X