Taito-kurssi tukena työelämään paluussa

Taito-kurssi tukena työelämään paluussa

Muistan erään kuntoutujan, joka totesi kurssin päätöstilaisuudessa ”Jos olisin saanut valita tämän kurssin tai lottovoiton väliltä, valitsisin kurssin, sillä sen kautta sain uuden elämän!”. Tämä nuorimies oli viettänyt kotona, työmarkkinoiden ja opintojen ulkopuolella yli 10 vuotta elämästään mielenterveydellisten oireiden vuoksi. Halu muutokseen oli kova, vaikka kynnys oli korkea. Yhdessä asiantuntijatiimin sekä erinomaisesti onnistuneen työharjoittelun kautta, paluu työelämään oli mahdollinen. Henkilö sai solmittua harjoittelupaikkaansa oppisopimuksen.

Kuntoutujan oma motivaatio yhdessä oikein kohdennettujen tukipalveluiden kanssa mahdollistaa muutoksen, oli henkilön lähtötilanne mikä tahansa. Yli 10 vuoden työskentelyni aikana kyseisten kurssien parissa en ole koskaan kuullut kenenkään toteavan, että nämä 98 päivää olisi menneet hukkaan. Se mitä kurssi antaa ihmiselle on hyvin yksilöllistä, henkilökohtaista, suurta tai pientä. Kaikkia näitä anteja itse pidän merkityksellisinä.

Vuoden 2018 alussa Hyvinvointikartano Kaisankodissa alkavat Kelan TAITO-avomuotoiset kuntoutuskurssit. Kurssit antavat tukea ja moniammatillista huippuasiantuntemusta osatyökykyisten henkilöiden työllistämisen tukemiseen, työelämään paluuseen tai ammattialan valintaan.

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla on lääkärin B-lausunnolla todennettava diagnosoitu sairaus. Henkilöillä voi olla taustalla vaihtoehtoisesti esimerkiksi pitkittynyttä työttömyyttä, sairaslomia, keskeytyneitä koulutuksia tai määräaikainen eläke. Kurssin kautta hän saa apua tilanteeseen, jolloin työelämään pääsy tai paluu ei itsenäisesti onnistu. Elämä ”junnaa” paikoillaan, vaikka motivaatiota työhön paluuseen riittää.

Kuntoutuksen kulkua ohjaavat jokaiselle yksilöllisesti tehtävät tavoitteet, joiden toteutumista tai muutostarvetta arvioidaan kuntoutuksen aikana. 70 päivän tuetun ja ohjatun työharjoittelun kautta kuntoutuja saa kosketusta siihen, mitä hän jaksaa, pystyy tai kykenee tekemään työkseen. Se on myös oiva mahdollisuus tutustua vaikkapa omaan haaveammattiin käytännössä.

Tärkeä osa kurssia on oman ryhmän antama vertaistuki sekä asiantuntijoiden ohjaus. Kaisankodissa työryhmään kuuluvat lääkäri, psykologi, sosionomi ja työelämänasiantuntija sekä joukko muita ammattilaisia mm. IT-ohjaaja, fysioterapeutti ja aikuisopettaja.

Kurssia voi käydä kotoa käsin avomuotoisena. Kuntoutujilla on mahdollisuus myös majoittuja ilmaiseksi meillä Kaisankodissa täysihoidolla. Kaisankodin historiallinen kartanomiljöö, upea luonto sekä monipuoliset palvelut tarjoavat elvyttävän ja virikkeellisen ympäristön kurssilaisille.

Keromme mielellämme lisää kursseista, joten ota rohkeasti yhteyttä!

Sanna Otranen
Kehityspäällikkö
sanna.otranen@kaisankoti.fi
050 322 5504

Jaa
X