Yhdessä olemme enemmän

Yhdessä olemme enemmän

RYHMÄN MERKITYS näkyy meillä Kaisankodin kuntoutustoiminnassa kahdella tasolla: me työntekijät teemme tiivistä yhteistyötä ja saamme toinen toisistamme siihen virtaa. Suurella sydämellä ja herkällä vaistolla tehtävän työn tunnelma välittyy suoraan asiakkaillemme, joiden valmentamisessa vastaavasti ryhmäytymisellä on iso merkitys.

Antoisa tiimihenki syntyy meillä työntekijöillä ennen kaikkea kohtaamisista jokapäiväisessä arjessa, toisiamme kuunnellen ja huomioiden. Jokaisen näkökulmaa tarvitaan.

ASIAKKAILLA osa kuntoutuksesta tapahtuu muiden kurssilaisten kanssa ryhmäjaksojen aikana. Ryhmä muotoutuu kuin huomaamatta esimerkiksi mölkkyä pelatessa ja nuotiomakkaraa paistaessa. Kun viettää aikaa porukalla ja majoittuu samoissa tiloissa, näkee ihmisissä uusia puolia. Metsäretkellä jutellaan eri asioista kuin virallisemmin kokoushuoneessa.

Ryhmän vaikutus näkyy kuntoutuksen ulkopuolellakin kuntoutujien perhe- ja työyhteisöissä. Meitä kiinnostaa, tukeeko sosiaalinen ympäristö kotona ja työssä kuntoutusprosessia, miten tiimimme työkalut toimivat ja meillä opittu siirtyy ja jatkuu valmennettavien elämässä.

PARHAIMMILLAAN RYHMÄ toimii, kun se aktivoi ja rohkaisee toimimaan muiden esimerkistä: kun nuo toiset, niin kyllä minäkin. Tämä näkyy hyvin työelämään valmentavan Taito-kurssin osallistujissa. Kun yksi ryhmäläisistä saa työharjoittelupaikan, sähköistää se muutkin tsemppaamaan ja etsimään harjoittelupaikkaa.

Sama vaikutus näkyy liikunnan ja painonhallinnan aloittamisessa, tupakoinnin lopettamisessa tai vaikka tietokoneen käytön opettelussa. Innostus ja hyvä pöhinä tarttuvat.

Muutos kurssilaisissa näkyy usein fyysisestikin. Uusi kampaus tai uusi paita symboloivat ajatusten uudistumisesta. On hienoa olla ammattilaisena mukana uutta luovassa kehityksessä.

UUDESSA RYHMÄSSÄ aloittaminen jännittää, meitä jokaista. Uuteen työpaikkaan mennessä useimpia pelottavat enemmän tulevat työkaverit kuin itse työ. Miten minut otetaan vastaan ja lunastanko muiden odotukset?

Meillä kuntoutuksessa käsittelemme toiveita ja pelkoja ryhmässä ensin anonyymisti. Useimmiten jää kuitenkin sulaa pian. Ryhmä kannustaa ja motivoi, muut kurssilaiset antavat vertaistukea ja vinkkejä.

IHMINEN ON sosiaalinen eläin, meillä on tarve kuulua joukkoon. Yhteisöllisyydestä voi lopulta saada enemmän kuin on osannut ajatellakaan. Kurssilaisista voi löytyä ystävä. Ryhmäläiset pitävät yhtä joskus vuosienkin jälkeen ja palaavat tapaamaan toisiaan.

Yhdessä me olemme kaikki enemmän, niin valmentajina kuin valmennettavina.”

 

Sanna Otranen
Kehityspäällikkö ( kuntoutus – ja työkykypalvelut)

 

 

Jaa
X