Ympäristö joka huokuu historiaa

Ympäristö joka huokuu historiaa

Luonnolla on syvä yhteys hyvinvointiin ja terveyteen. Ei ole sattumaa, että Kaisankoti 60 vuotta sitten aloitti toimintansa Pakankylän kartanossa. Yhteys luontoon ja sitä kautta omaan itseen on tärkeä osa Kaisankoti-aatteen ydintä. Täällä vanhojen puiden ja historiallisen kartanon suojissa mieli ja keho eheytyvät. Luonto on tärkein kumppanimme vieraidemme hyvinvoinnin edistäjänä.

 

Elävä historia

Ajomatka Bodominjärven rantaa myötäileviä teitä pitkin on kuin aikahyppy menneisyyden maalaisidylliin. Samoja mutkikkaita teitä on kuljettu jo vuosisatojen ajan. Pakankylän kartanon historia ulottuu 1500-luvulle ja nykyisellä paikallaan kartanon päärakennus on seissyt jo 1860-luvulta lähtien.

 Vuonna 1918 kartano siirtyi baltialais-suomalaisen insinööri ja liikemies Ernst Felix von Freymannin haltuun. Kehittämishaluisen ja työväestään huolta pitävän kartanon isännän aikana kartanon rakennukset saatettiin nykyiseen muotoonsa. Omavarainen tila kasvatti jopa viinirypäleitä ja kartanoa ympäröivät puutarhat kukoistivat runsaine istutuksineen ja suihkulähteineen. Puutarhan vanhat jykevät puut kertovat edelleen tarinaan uudistushenkisestä kartanon isännästä. Puistosta löytyykin runsaasti puulajeja, joita Suomen luonnossa harvemmin tapaa.

Luonto oli suuri inspiraation ja rauhoittumisen paikka niin kiireiselle liikemiehelle kuin hänen itävaltalais-syntyiselle vaimolleen Ebba Margareta de Pers et de Varmolle. Ebban mielikuvituksen tuotteena Pakankylän kartanon luonto heräsi eloon saduissa. Nämä sadut ovat säilyneet elävinä näihin päiviin asti Martta Wendelinin ja Rudolf Kuivun kuvittamissa satukirjoissa Vuodenaikojen satu ja Kesäkeiju ja Kuningas Kuuranen.

 

Tarinat elävät Kaisankodissa

Von Freymannien jäljet näkyvät kartanossa edelleen salien kalusteissa, kattomaalauksissa ja muissa pinnoissa sekä puutarhan kasvillisuudessa. Von Freymannien lapset Thelma (s. 1932) ja Kaarlo (s. 1935) vierailevat edelleen säännöllisesti Kaisankodissa. Thelman tarinoita on mahdollista tulla kuulemaan jälleen elokuussa. Tilaisuuksista ilmoitamme tapahtumakalenterissamme.

Kaisa Kallion ja von Freymannien tarinat elävät vahvasti tämän päivän Kaisankodissa. Kerromme tarinoita historian kiinnostavista tapahtumista vieraillemme paikan päällä, erilaisissa julkaisuissa ja kotisivuillamme.

 

Erityisiä luontoelämyksiä

Kaisankodin ympärillä on Terveysmetsä, jossa kulkee Vuodenaikojen metsä -luontopolku. Luontoreitti avaa luonnossa oleskelun tutkittuja terveysvaikutuksia tiedon ja toiminnan avulla. Polku elää vuodenaikojen mukaan ja tuo kunkin ajanjakson hyödyt kulkijoittensa aistittavaksi. Vuodenaikojen metsään voit poiketa koska vain. Tarjoamme myös opastettuja kierroksia ryhmille.

Kartanon puiston sydämestä löytyy Hiljaisuuden puutarha. Vanhat ja jykevät kivipylväät rautaporttineen toivottavat vieraan tervetulleeksi ja kutsuvat pysähtymään luonnon äärelle. Hiljaisuuden puutarhan soliseva vesilähde ja kasvillisuus tarjoavat rauhoittavia aistielämyksiä kaikkina vuodenaikoina.

Jaa
X